Hepimiz Biraz ‘Don Kişot’uz…



0 yorum


Medeniyetler İttifakı Projesi’nin eşbaşkanı Zapatero’nun ülkesinde, La Mancha’da çok eskiden kendine şövalyemsi bir mahalle kabadayısı rolünü yakıştırmış bir adam yaşardı. Tepesi uçak pisti ya da Kavron yaylası gibi dümdüz olan kafasında oluşturduğu senaryolara göre kabadayıların romantik tarafları olurdu; bu nedenle beşinci sınıf şiirler yazar, bunları sağda solda okur, kendisinin gadre uğramış bir şair olduğunu ileri sürerdi.
Bir gün başında miğferi, elinde süngüleri ile yola çıktı. Doğrudürüst bir şövalye, gideceği yere at sırtında gider ama bizimki ata binemediğinden, her binmeye kalkışında yere düştüğünden bir seçim otobüsü buldu, “Rosinant” adını verdi ve buna binip dolaşmaya başladı.
İlk uğradığı köyde kısa boylu, koca göbekli bir adamla karşılaştı:
- Adın ne senin?
- Sanşo Panza!
- Sanşo Panza ne demektir?
Kısa adam bilmiyordu; Don Kişot açıkladı:
- İspanyolca Kutsal Göbek anlamına gelir. Benle gelirsen seni bir yere vali, beğenmezsen Maliye Bakanı bile yaparım. Binlerce tavuğun olur, bunlar her gün yüzbinlerce yumurta yumurtlar. Köşeyi dönersin. Seninle kötülüklere karşı savaşacağız. Bizim verilmeyecek hesabımız yoktur; biz milletin içinden çıktık, her şeyimiz şeffaftır!
Şanso, bu daveti geri çevirmedi, eşeğine bindi, Don Kişot’un arkasına düştü.
İzmir’den Çeşme’ye doğru giderlerken yolda bir sürü rüzgâr değirmeni gördüler.
- Bak bunlar devlerin şatoları! Saldıracağız!
- Şart mıdır?
- Evet çünkü bu şatolarda devler ve de bir sürü hain karikatürcü yaşar… Dulcinea’nın türbanlı karikatürlerini yapar, benimle gırgır geçerler…
- Dulcinea kimdir beyim?
- Dulcinea aslında bir köylü kızıdır. Dünya güzelidir. Huni gibi türbanlarla gezdiğine bakma.. Bir gün gelecek Sophia Loren, Joan Diener, Hollis Resnik gibi fıstık oyuncular, karikatürcülerin en utanmazı Dan Aykroyd’un sivrikafalı olarak çizdiği bu güzelin rolünü oynamak için sıraya gireceklerdir.
- Peki biz bu yeldeğirmenlerini yok ettiğimizde enerji nereden sağlanacak?
- Her il için bir atom reaktörü ihalesi açacağız..
- Baraj yapsak?
- Olur ama baksana yok Ilısuymuş, yok Hasankeyifmiş diye hep karşı çıkıyor maneviyatsızlar. Allionoi, Roma’nın önemli bir ılıcasıymış; çevreci bozuntuları utanmadan burası baraj suyu altında kalmasın diye oturmuş 35 bin imza toplamışlar. Şanso, aslında bunlarla uğraşmaya değmez! Bak Arap ülkelerinde, İran’da ne çok petrol var..
- Neden?
- Bu ülkelerde inançlı insanlar yaşıyor da ondan… Burada da insanların yüzde 99’unun referansları din olduğunda ve bu insanlar bizi seçtiklerinde her yerden göreceksin petrol fışkıracaktır!
***
Bu şövalyeyi TV’den izleyen iki emekliden biri diğerine sordu:
- Bu adam gerçekten Donkişot mu?
- Evet, belki çok sayıda Sanşosu olan bir Don Kişottur ama başka olasılıklar da var…
- Yani?
- Biz hiçbir şey yapmayıp, karşı çıkmaya kalkışanları korkakça seyretmekle yetiniyor, onun bir gün pılısını pırtısını toplayıp kendinden gideceğini sanıyoruz… Bu adamı bilmem ama bu gidişle ilerde tümümüzü Donkişot olarak anacaklardır! l  

0 yorum:

newer post older post